Małopolskie Święto Warzyw: fantastyczne świętowanie rolnictwa i kultury Małopolski

W samym centrum małopolskiego obszaru znane tragów warzywnych, w miejscowości o nazwie Pobiednik Wielki odbyła się 14 edycja Małopolskiego Święta Warzyw. Reprezentująca wojewodę małopolskiego Krzysztofa Jana Klęczara, Beata Dziedzic, zastępca dyrektora Wydziału Spraw Cudzoziemców Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Krakowie, była obecna podczas wydarzenia.

Wojewoda Klęczar, w przekazanej wiadomości do uczestników, podkreślił, że Małopolskie Święto Warzyw jest doskonałą okazją do okazania szacunku dla tych, którzy pracują na roli i do docenienia ich całorocznej ciężkiej pracy. Podkreślił również, że święto jest także doskonałym momentem do promowania zdrowej diety oraz przekazywania informacji na temat produkcji warzyw. Skierował też słowa uznania do rolników i sadowników za ich codzienną odpowiedzialną pracę.

Rozpocząwszy od uroczystej mszy świętej w kościele parafialnym w Pobiedniku Małym, obchody kontynuowały barwną parada dożynkową. Publiczność rozświetliły wystąpienia orkiestry dętej „Hejnał” z Igołomi oraz dzieci i młodzieży szkolnej ze szkół gminy Igołomia-Wawrzeńczyce. Nagrody zostały wręczone zwycięzcom konkursów „Wianek na oktawę Bożego Ciała” i „Największe warzywo”. Całość wydarzenia odbyła się na terenie Lotniska Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim.

Przez cały dzień odbywały się prezentacje firm oraz fachowe konsultacje z zakresu branży warzywniczo-ogrodniczej. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich zaprezentowały regionalne potrawy.

Małopolskie Święto Warzyw było połączone z Dniem Otwartym Aeroklubu Krakowskiego, gdzie oferowano loty widokowe, skoki ze spadochronem i wystawę samolotów i szybowców.