Kuchnia wyposażenie: Jak wybrać deskę do krojenia?


Kuchnia bez deski do krojenia nie może być funkcjonalna. Musisz więc zatroszczyć się o to, aby była jak najbardziej praktyczna, wygodna oraz bezpieczna. Poniżej kilka porad, jak wybrać najlepszą deskę do krojenia, która będzie stanowiła praktyczny element każdej kuchni.

Kuchnia wyposażenie – deska ważna rzecz

Stanowią one ciągły przedmiot dyskusji. Jedni bardzo cenią je z powodu tego, że są higieniczne. Drewno ma właściwości antybakteryjne. Inni natomiast widzą w nich tylko bardzo dobrą pożywkę dla bakterii, bo nie myje się ich oraz nie wyciera zaraz po użyciu. Szybko wchłaniają one wodę razem z zarazkami i pozwalają im się rozwijać w środku deski oraz wydostawać pod naciskiem podczas następnego krojenia. Prawda jest trochę inna.

Zalety drewnianej deski
Bardzo dużą zaletą desek drewnianych jest to, że drewno, w szczególności dębowe posiada  naturalne właściwości bakteriobójcze. Im drewno jest twardsze, tym lepiej. Najlepsze akcesoria kuchenne to deski zrobione z buku, grabu, hebanu lub kokosu. Miłośnicy drewnianych desek podkreślają ich trwałość, która wynika z bardzo dużej twardości drewna i jego naturalnych skłonności do zasklepiania drobnych nacięć. W dodatku deski drewniane bardzo dobrze komponują się z nożami, bo ich nie tępią.

Drewniane deski do kuchni – wady
Drewniane deski mają również swoje wady. Nie ma co tego ukrywać. Łatwo odbarwiają się i przejmują zapachy. Nie można ich również myć w zmywarce, bo bardzo mocno nasiąkają wodą. Natomiast zalegająca woda może sprawiać, że ze środka deski do pokarmów będą przedostawały się bakterie. Nie wszystkie rodzaje drewna będą chroniły przed bakteriami w tym samym stopniu, jednak gdy dbasz o deskę drewnianą to nie będzie ona stanowiła zagrożenia dla Twojego zdrowia. Dobrze jest zainwestować w solidną oraz naturalnie zaimpregnowaną deskę. Deski drewniane są przeznaczone do krojenia suchych produktów, takich jak na przykład pieczywo. Są również bardzo dekoracyjne.

Rady dla osób, które używają drewnianych desek
Deski drewniane nie nadają się do mycia w zmywarkach. Po każdym myciu, należy deskę wytrzeć do sucha. Do zmywania nie należy stosować silnych płynów myjących. Funkcjonalna kuchnia wyposażenie, to podstawa. Aby zabezpieczyć drewnianą deskę do krojenia przed wilgocią, należy są natrzeć olejem jadalnym albo specjalnym, przeznaczonym do kontaktu z żywnością, olejem parafinowym do konserwacji drewna. Raz w tygodniu drewnianą deskę do krojenia należy dezynfekować przez  posypanie jej po umyciu grubą warstwą soli i pozostawienie na noc.




Galeria zdjęć




Dodaj komentarz
skomentuj


Brak komentarzy


powrót



Opublikowano przez: Twoja Małopolska
Data publikacji: 18 Kwietnia 2018

Podziel się